Marriott logo

Storyn om Marriott Hotel

New York, Berlin, Dubai, Bangkok, Tokyo och nu även Stockholm. På de mest välbesökta resmålen världen över finns minst ett Marriott Hotel som välkomnar nöjesresenärer som bara vill se sig om så väl som affärsresenärer. Det som en gång började med den läskliknande drycken Root beer har utvecklats till en global hotellkoncern. I dag finns fler än 7000 hotell under Marriott Hotels paraplyorganisation och hotellkoncernen rankas som en av världens största.

Marriott Corporation grundandes 1927 av mormonmissionären John Willard Marriott och hans fru Alice. De varma och fuktiga somrarna i Washington D.C gjorde paret övertygade om att stadens invånare törstade efter ett ställe att svalka sig med en kall dryck. Idén om att öppna en Root beer servering blev en succé. Paret Marriott utvidgade så småningom sitt företag till en kedja av restauranger och i början på 1950-talet blev Marriotts företag publikt genom en börsintroducering. Därefter har verksamheten fortsatt att växa till storleken multinationellt företag genom både att grunda och förvärva varumärken inom hotellsegmentet. I koncernen ingår bland annat kända lyxvarumärken som Ritz-Carlton, W Hotels, JW Marriott samt Sheraton, Westin, Meriedien och Renaissance Hotels inom gruppen premium hotell.

På andra sidan Atlanten, närmare bestämt i Spanien, öppnar den 29-årige Antonio Catalan Diaz sitt första hotell, Ciudad on Pamplona. Året är 1977. Hotellet blir den unge spanjorens grund för en vidare etablering av hotellkedjan NH Hotels. 20 år senare, 1997, säljer Antonio Catalan sin andel i hotellkedjan efter oenighet med företagets ledning. Året därpå investerar Catalan i ett nytt hotellprojekt. Inspirerad av modehusen i Milano har han skapat ett helt nytt hotellkoncept som i första hand riktar sig till affärsresenären som uppskattar arkitektur och design. Filosofin bakom konceptet är att redigera bort allt onödigt till förmån för väl genomtänkt och funktionell design.  Tillsamman med vackra lager av jordnära toner och minimalistisk inredningen lyckas han skapa en sofistikerad och tidlöst tilltalande look. Det nya hotellkonceptet får namnet efter hans initialer, AC Hotels. Varumärkets signatur är öppna utrymmen möblerade med stilrena och noga utvalda möbler, moderna mönster och texturer som styr tanken till ett konstgalleri. Hotellets gäster ska kunna koppla av i en elegant omgivning som lika enkelt också kan användas som tillfällig arbetsplats eller ett affärsmöte.

Antonio Catalan skördar stora framgångar med AC Hotels både inom och utanför den spanska gränsen.  2011 får han ett erbjudande från Marriott som erbjuder 80 miljoner Euro för 50 procent av AC Hotels. Catalan accepterar budet och hans koncept lanseras nu under namnet AC by Marriott.

Det första AC by Marriott hotellet i Sverige öppnades i mars 2020 är AC Hotel by Marriott Ulriksdal i Solna. Nu är det dags för byggstart av nästa hotell här i Nordic Forum som blir AC by Marriott Kista i Stockholm.